Je bent hier:

Begeleiden en regelen van een uitvaart

Het is een intiem en emotioneel moment wanneer een dierbare komt te overlijden. We begrijpen heel goed dat u eerst nog tijd met uw dierbare door wilt brengen voordat u in een “regel” modus terecht komt en verschillende keuzes moet maken.

Wanneer uw dierbare is overleden belt u, op uw tijd, eerst de (huis)arts om het overlijden vast te stellen. Vervolgens belt u Uitvaartzorg Deventer. Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar en beschikbaar. In overleg bepalen we op welk tijdstip Sjoek of Stella bij u zal komen. Tijdens het gesprek met Sjoek of Stella nemen we de tijd om de wensen van de overledene en nabestaanden te bespreken. We willen u ook de tijd geven om geen overhaaste beslissingen te nemen. U kunt maar één keer afscheid nemen en dat moet goed voelen en goed zijn. Niet alles hoeven we tijdens het eerste gesprek te bespreken. In de dagen na het overlijden kunnen we stap voor stap het afscheid vorm gaan geven. Sjoek of Stella ondersteunt en ontzorgt u deze hele periode. U kunt zich richten op het afscheid en hoe u op eigen wijze afscheid wilt nemen.

In het eerste gesprek zijn er wel een aantal zaken belangrijk om vast te leggen:

Wanneer we het bovenstaande hebben vastgelegd gaan we de overledene verzorgen. De laatste verzorging doen we zelf. Sjoek en Stella nemen er de tijd voor en vinden het zelfs prettig wanneer familieleden of nabestaanden hierbij meehelpen of aanwezig zijn. Samen de laatste zorg verlenen is een heel waardevol moment. Herinneringen komen naar boven en soms worden mooie verhalen verteld. Door deze verhalen maken wij een beetje kennis met de overledene. Voordat we samen de overledene verzorgen is het belangrijk dat we het volgende weten:

 • welke kleding krijgt de overledene aan
 • draagt de overledene sieraden
 • om de overledene zichzelf te laten zijn, gebruiken we vaak de eigen toiletartikelen en eventuele make up en parfum

Nadat we uw dierbare verzorgd en aangekleed hebben, is het tijd om op te baren. Wanneer dit thuis is, kan het eerst in een bed en vervolgens in de uitgekozen kist, mand of wade. Dit kan dezelfde dag of enkele dagen later.
Is er gekozen voor een opbaring in Afscheidshuis Deventer of een ander rouwcentrum dan zal uw dierbare daar naar overgebracht worden. Wij vinden het belangrijk dat uw dierbare waardig overgebracht wordt. Dit betekent dat we geen gebruik maken van een brancard, maar altijd in een kist, opbaarbed of mand overbrengen.

Afhankelijk van het tijdstip van het afscheid, overleggen we wanneer de rouwkaart ontworpen en verzonden moet worden. Dit geldt ook voor een familiebericht in de krant. Voor het versturen van de kaarten is een accurate adressenlijst nodig. Het is mogelijk om de adressen zelf op de envelop te schrijven of u kunt er voor kiezen dat deze op de envelop gedrukt worden.
Om inspiratie op te doen voor het ontwerp van de rouwkaart of het familiebericht hebben we een boek waarin veel voorbeelden staan. Ook staan er voorbeeldteksten en gedichten in. Een eigen tekst en of afbeelding is natuurlijk ook mogelijk.

In het eerste gesprek komt veel informatie op u af. Wanneer we na dit eerste gesprek afscheid nemen maken we voor of dezelfde dag of de volgende dag een nieuwe afspraak. U kunt even tot rust komen en Sjoek of Stella zal een korte samenvatting maken van wat er besproken is, en maakt een  draaiboek voor de komende dagen.
Er zal dagelijks contact met Sjoek of Stella zijn. Zij houden overzicht in wat er allemaal geregeld moet worden.

 

In de dagen die volgen zorgt Sjoek of Stella voor:

 • een uitgeschreven kostenoverzicht naar aanleiding van het eerste gesprek, deze ontvangt binnen 24 uur
 • het incasseren van (aanwezige) uitvaartverzekering/ polis
 • de aangifte van overlijden in de gemeente van overlijden
 • de dagelijkse controle van de overledene
 • het vormgeven van de rouwkaart en de rouwadvertentie
 • het contact met het gekozen crematorium of de beheerder van de gekozen begraafplaats
 • het contact met de leveranciers van diensten en producten
 • het vormgeven aan een condoleance
 • het vormgeven aan en opstellen van een draaiboek voor het afscheid, samen met de nabestaanden
 • het doorgeven/ aanleveren van de gekozen muziekstukken en eventueel beeldmateriaal aan de afscheidslocatie
 • het schrijven van de tekst voor op de dag van het afscheid

Begeleiding na de uitvaart

Na de uitvaart ontvangt u van Sjoek of Stella een tasje met een boekje “Zorgen erna, leidraad afwikkeling nalatenschap”, enkele kopieën van de akte van overlijden (deze ontvangt u ook per email) en eventueel een vingerafdruk. U kunt ervoor kiezen om, tegen een kleine betaling, een account aan te laten maken bij de Nabestaandendesk. Dit is een digitale omgeving om de nalatenschap af te kunnen wikkelen.

Na 2 tot 4 weken na de uitvaart zal Sjoek of Stella een afspraak met u maken om terug te kijken op de week van afscheid nemen. Ook zal dan de eindfactuur overhandigd en besproken worden. Wij vragen u of u een beoordeling wilt achterlaten bij het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. Hiervoor krijgt u van hen een uitnodiging toegestuurd, die u in kunt vullen. Op Google of Facebook mag u ook altijd uw ervaringen achterlaten.