Je bent hier:

Natuurbegraven in Deventer

Bent u op zoek naar een unieke en waardevolle laatste rustplaats voor uzelf of uw dierbare? Overweeg dan eens een natuurbegrafenis. Sjoek vertelt u graag meer over de mogelijkheden om uw persoonlijke wensen mogelijk te maken.

Een routebordje naar de natuurbegraafplaats

Wat is natuurbegraven eigenlijk?

Natuurbegraven is een bijzondere manier om de overledene te herdenken. Bij een natuurbegrafenis kiest u voor een laatste rustplaats in de natuur, in plaats van bij een traditionele begrafenis op een begraafplaats. Er zijn verschillende plekken hiervoor, zoals in een bos, op een heide of op een landgoed. 

Waarom kiezen mensen voor natuurbegraven?

Steeds meer mensen kiezen bewust om begraven te worden in de natuur. Sommige vinden het een mooie gedachte om als laatste rustplaats een plekje in de natuur te hebben. Terwijl sommige mensen juist de overweging baseren om hun nabestaanden zo min mogelijk te belasten, zoals het verlengen van het grafrecht of het onderhouden van het graf.

 

Een natuurgraf, een gegraven gat in de grond met 2 scheppen ernaast.

Wat zijn de voordelen van een natuurbegraafplaats?

Er zijn verschillende redenen voor mensen om te kiezen voor een begrafenis in de natuur. Hieronder vindt u een aantal voordelen van een natuurbegraafplaats: 

Duurzaamheid

Een duurzame levensstijl wordt steeds vaker bewust gekozen, ook wanneer het gaat om de uitvaart. Hiervoor is de natuurbegraafplaats een geschikte optie. In tegenstelling tot een traditionele begrafenis, is een natuurbegraafplaats zeer milieubewust. Er komt geen grafsteen of kunststof materiaal aan te pas. Op een natuurbegraafplaats worden namelijk alleen milieuvriendelijke materialen gebruikt. Zo moeten kisten, waden, manden en opbaarplanken gemaakt zijn van natuurlijke en afbreekbare materialen zoals hout, riet of karton. Ook moet er rekening worden gehouden met de kleding die de overledene draagt. Deze kleding moet gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals katoen, wol of hennep. 


Dankzij de natuurlijke materialen die gebruikt worden op de natuurbegraafplaats, kan de natuur de materialen afbreken. Hierdoor bent u één met de natuur en wordt uw lichaam op natuurlijke wijze afgebroken. Eeuwige grafrust

Op de meeste natuurbegraafplaatsen in Nederland kan de overledene voor altijd blijven rusten.

Dit betekent dat deze plek niet geruimd gaat worden. Bij een traditionele begraafplaats verloopt het grafrecht na een bepaalde periode. Vanaf dat moment wordt het graf geruimd. Eeuwige grafrust biedt de zekerheid dat de laatste rustplaats van uw dierbare voor altijd bewaard blijft en dat u geen omkijken heeft naar het verlengen van de grafrechten.

Lagere uitvaartkosten

Doordat er bij een natuurbegrafenis geen grafsteen wordt gebruikt, er geen onderhoudskosten zijn en er eenmalig grafrechten worden betaald, zijn de kosten lager dan bij een traditionele begrafenis. Daarnaast is er in sommige gemeentes subsidie beschikbaar voor natuurbegraven. 

Gedenkplek in de natuur

Op de natuurbegraafplaats heeft u een plek om de overledene voor altijd te herdenken. Deze plek kan aangekleed worden met natuurlijke materialen, zoals een houten paal met een naamplaatje, een zelfgemaakte gedenksteen of een beeldje dat betekenis heeft voor uw dierbare. Ook is er een optie om een boomschijf met een ingebrande tekst die u zelf kunt bepalen te plaatsen. Op deze manier wordt een unieke omgeving gecreëerd in ere van uw dierbare. Deze omgeving kan met behulp van GPS-coördinaten altijd teruggevonden worden.

Onderhoud door de natuur

Op de natuurbegraafplaats gaat de natuur haar eigen weg. Zo wordt het graf onderhouden door de natuur. Dit zorgt ervoor dat de onderhoudskosten aan een graf lager zijn dan bij een traditionele begraafplaats. Er komen namelijk geen kosten van tuinmannen of andere onderhoudsploegen bij kijken. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over het onderhoud van het graf.

Het toegangshek van natuurbegraafplaats schapenmeer

Natuurbegraafplaatsen rondom Deventer

Bij de meeste natuurbegraafplaatsen in Nederland is het mogelijk om van tevoren een natuurgraf vast te leggen. Wij helpen u graag bij het vinden van een natuurgraf naar wens, op een plek waar u zich goed bij voelt. 

Wij zijn bekend met meerdere natuurbegraafplaatsen. Hieronder vindt u een aantal opties

Natuurbegraafplaats Heidepol

De prachtige natuurbegraafplaats Heidepol ligt aan de rand van Nationaal Park De Hoge Veluwe in de buurt van Arnhem. De begraafplaats bevindt zich in een groenrijke omgeving van het Veluwse landschap. U kunt kiezen voor een plek onder één van de eeuwenoude bomen, op een open plek of in een wild bloemenveld. 

Natuurbegraafplaats Schapenmeer

Naast het kastelendorp Vorden in de Gelderse Achterhoek bevindt zich de natuurbegraafplaats Schapenmeer. Achter de algemene begraafplaats ligt deze unieke natuurbegraafplaats die bekend staat om het groene landschap. 

Natuurbegraafplaats Koningsakker

Deze voormalige maïsakker is door de zusters Trappistinnen omgetoverd tot een unieke natuurbegraafplaats: Koningsakker. Deze locatie ligt in een prachtige groenrijke omgeving. Van bloeiende fruitbomen in de lente tot Gelderse rozen in de herfst. 

Natuurbegraafplaats Hoogengraven

In de bossen van Arriën, dicht bij Ommen, bevindt zich natuurbegraafplaats Hoogengraven. Deze bijzondere locatie staat bekend om haar verschillende vormen van natuur, zoals heidegronden, uitgestrekte bossen en eeuwenoude bomen. 

Kist natuurbegraven

Het uitzoeken van een kist speelt ook een belangrijke rol bij natuurbegraven. Een traditionele kist is vaak gemaakt van bewerkt hout, metaal of kunststof. Voor een duurzame uitvaart is het belangrijk om te kiezen voor een natuurlijke afbreekbare kist, hierbij kunt u denken aan een mand of wade. 

Wij werken met verschillende leveranciers die ook duurzame uitvaartkisten, manden en waden aanbieden. Hierbij is er rekening gehouden met onbewerkt hout zoals populieren, vuren of naaldhout. Maar ook materialen zoals mycelium, wilgentenen, katoen, linnen, zijde en wol worden gebruikt.

Duurzame rouwkist op een loopkar met bloemen

Kosten natuurbegraven

De kosten voor een natuurbegrafenis zijn, net als bij een traditionele begrafenis, afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de locatie, het grafrecht, de voorzieningen, kleding van natuurlijke materialen en andere bijkomende kosten. De onderhoudskosten van het graf zijn relatief laag. Het graf wordt namelijk onderhouden door de natuur. 

De kosten van een natuurbegraafplaats zijn overal gelijk. Vaak zijn deze tarieven lager dan bij een traditionele begrafenis.

Indien u specifieke wensen heeft en benieuwd bent naar de bijkomende kosten, neem dan gerust contact met ons op.

Een dicht natuurgraf met daarop een houten naambordje
Natuur op een natuurbegraafplaats

Meer weten over natuurbegraven?

Bent u op zoek naar een unieke en waardevolle laatste rustplaats voor uzelf of uw dierbare? Overweeg dan eens een natuurbegrafenis. Sjoek vertelt u graag meer over de mogelijkheden om uw persoonlijke wensen mogelijk te maken.