Je bent hier:

Opbaarlocaties in Deventer

Na het overlijden wordt de overledene altijd opgebaard. In Deventer kunt u thuis opbaren, in een opbaarkamer van een rouwcentrum zoals Afscheidshuis Deventer of in een mortuarium (gekoelde ruimte waarin meerdere overledenen liggen). Wanneer u kiest om niet opgebaard te worden, wordt u naar een algemene koelruimte (mortuarium) gebracht.
Doordat een overlijden een ingrijpende gebeurtenis is, kan het fijn zijn om nog zoveel mogelijk bij de overledene te zijn tot de crematie of begrafenis. Uit onderzoek is gebleken dat fysiek afscheid nemen van een dierbare tijdens het opbaren kan helpen bij het rouwproces.  

Thuisopbaring

Het opbaren van uw dierbare kan op verschillende manieren. Dit kan, wanneer de mogelijkheid en de wens ervoor is, thuis. We noemen dit een thuisopbaring. De overledene wordt verzorgd en gekleed en daarna op een koelplaat in bed of al in een kist of opbaarplank gelegd. De ontbinding van het lichaam wordt vertraagd omdat het lichaam wordt gekoeld door een koelplaat. Een alternatief voor het gebruik van een koelplaat is de overledene licht te balsemen door middel van Thanatopraxie of door gebruik te maken van een nieuwe natuurlijke manier van opbaren, de Bio Sac 200. Neem voor meer informatie contact met ons op, wij vertellen u er graag over.
Thuis opbaren maakt het afscheid nemen van je dierbare persoonlijk en is het overwegen zeer de moeite waard. U kunt bij uw dierbare waken, lezen, koffie drinken, samen zijn, herinneringen ophalen, waar u maar behoefte aan heeft. U hoeft hiervoor niet de deur uit en kunt mensen daar ontvangen die afscheid willen nemen.

Rouwcentrum

Wanneer een thuisopbaring niet mogelijk of wenselijk is, is een afscheidshuis of rouwcentrum een goed alternatief. In Deventer zijn verschillende rouwcentra waar uw dierbare opgebaard kan worden en waar Uitvaartzorg Deventer gebruik van kan maken. U heeft de keuze uit onderstaande rouwcentra in Deventer:

  • Afscheidshuis Deventer, Holterweg 108, in Colmschate
  • rouwcentrum Steenbrugge, Raalterweg 27-29 in Diepenveen
  • Vredehof (voormalig pand uitvaartverzorging Roelofs), Diepenveenseweg 76 in Deventer
  • Vredehof, Prinses Margrietlaan 15 in Bathmen
  • Monuta, Mr. H.F. de Boerlaan 63a in Deventer

Een rouwcentrum biedt 24-uurs kamers of sleutelkamers aan. Wanneer de overledene in een van deze kamers ligt opgebaard krijgen nabestaanden een sleutel of pasje en kunnen ze 24 uur per dag bij hun dierbare zijn. Prijzen voor deze kamers variëren tussen de €110,00 en €185,00.

Algemene koelruimte

Naast het opbaren thuis, in een rouwcentrum of elders kan uw dierbare ook opgebaard worden in een algemene koelruimte (ook wel een mortuarium genoemd). Hier liggen vaak meerdere overledenen in één ruimte en is het niet mogelijk om op uw eigen tijd een bezoek te brengen aan uw dierbare. Wilt u wel op bezoek komen, dan moet u daar een afspraak voor maken. Voor elk bezoek betaalt u een bepaald bedrag en heeft u vaak maar een half uur of een uur de tijd om bij uw dierbare te zijn.

Het is ook mogelijk om iemand op te baren op een andere locatie zoals een kerk, verenigingsgebouw, eigen winkel- of bedrijfspand. Wel is het noodzaak dat dit met de eigenaar afgestemd wordt.
De kosten spelen vaak een rol in de keuze van de opbaring.  Een thuisopbaring is over het algemeen de goedkoopste optie. Hierna komen de kosten van een opbaring in een algemene koelruimte. De hoogste kosten zijn voor de huur van een 24-uurs kamer of sleutelkamer.

U kunt ook een combinatie maken van verschillende opbaarmogelijkheden. U kan bijvoorbeeld kiezen voor enkele dagen thuis opbaren en vervolgens enkele dagen in een 24-uurs of sleutelkamer of algemene koelruimte.