Je bent hier:

Laatste verzorging(afleggen) – balsemen

De laatste verzorging

Een goed afscheid begint bij de laatste verzorging. In de volksmond wordt het ook wel afleggen of postmortale zorg genoemd, maar wij spreken liever van de laatste zorg verlenen na overlijden. De laatste verzorging is in iedere situatie anders. Dit kan thuis, in het ziekenhuis of verzorgingstehuis zijn.

De laatste verzorging besteedt Uitvaartzorg Deventer niet uit. Wij nemen er de tijd voor en vinden het zelfs prettig wanneer familieleden of nabestaanden bij deze laatste verzorging aanwezig zijn en eventueel meehelpen. Samen de laatste zorg verlenen is een heel waardevol moment. De eerste herinneringen komen naar boven en mooie verhalen worden verteld. Door deze verhalen maken wij een beetje kennis met de overledene. Samen maken we een begin voor een passend afscheid.
Om de overledene zichzelf te laten blijven, proberen we zoveel mogelijk de verzorgingsproducten te gebruiken van de overledene. In overleg met de familie zorgen we ervoor dat het haar van de overledene zit zoals het hoort. Bij een vrouw vragen we of ze make-up droeg en bespreken we ook of de overledene geschoren moet worden of juist niet.
Uitvaartzorg Deventer zal de expertise van een gespecialiseerd bedrijf inschakelen wanneer er complexere zorg nodig is zoals een pacemaker of ICD verwijderen. Ook bij ongevallen of teveel aan vocht in het lichaam zullen we de expertise van een gespecialiseerd bedrijf inzetten.

Wat veel mensen niet weten is dat de meeste uitvaartondernemingen de laatste verzorging uitbesteden aan een extern bedrijf. De overledene wordt opgehaald en op een externe locatie verzorgd en aangekleed. De laatste verzorging is een specialisme dat kennis, ervaring en deskundigheid vereist. Sjoek en Stella hebben hierin de nodige cursussen gevolgd. Voor meer informatie over het regelen van een uitvaart klik hier.

De verzorging op een rijtje

De meest voorkomende handelingen bij een laatste verzorging na overlijden zetten we voor u op een rij:

Basisverzorging overledene:

  • Wassen van de overledene
  • Aanbrengen van incontinentie- materiaal
  • Kleden van de overledene
  • Verzorgen van het haar, wassen en eventueel knippen (als herinnering kunt u een haarlok afknippen)
  • Verzorgen van handen en nagels
  • Sluiten van de ogen met behulp van oogkapjes
  • Sluiten van de mond eventueel met hulpmiddelen of met een technische sluiting
  • Scheren van de overledene

Complete laatste verzorging:

  • Verwijderen van een katheter of infuusnaalden
  • Verwijderen van pacemaker of ICD
  • Verschonen en afplakken van een stoma
  • Hechten en verzorgen van eventuele wonden
  • Uitvoeren van kleine restauraties
  • Aanbrengen van make-up

Binnen enkele uren na het overlijden zullen de natuurlijke bacteriële barrières, zoals deze in lichaam aanwezig zijn, verdwijnen door ontbinding van het lichaam. Om deze ontbinding te vertragen wordt het lichaam gekoeld. Dit kan thuis op een koelplaat, in een mortuarium of in een rouwcentrum (algemene koelruimte of een 24-uurs sleutelkamer). Een andere methode om de ontbinding van het lichaam te vertragen is door het toepassen van Thanatopraxie (lichte balseming).

Thanatopraxie

Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een manier om de overledene op te baren, zonder daarbij gebruik hoeven te maken van een koelinstallatie. De opbaring kan thuis plaatsvinden, in een afscheidshuis of rouwcentrum. Thanatopraxie kan zowel toegepast worden wanneer er gekozen is voor een crematie of een begrafenis.

Hoe werkt Thanatopraxie?

De lichaamsvloeistoffen worden afgevoerd en vervangen door een conserverende vloeistof. De bacteriologische activiteit en het weefselverval zal vertragen  Deze manier van conserveren is geheel gericht op de kwaliteit van opbaren. Afhankelijk van de staat van het lichaam en medicijngebruik kunnen de ontbindingsprocessen vijf tot twaalf dagen worden uitgesteld. Door deze methode toe te passen is er geen koeling nodig. De overledene zal niet koud aanvoelen, maar zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Vooral voor jonge kinderen werkt het heel positief wanneer het lichaam van de overledene niet koud aanvoelt.

Deze methode zal uitgevoerd worden door een erkende thanatopracteur. Uitvaartzorg Deventer werkt samen met  Erik Verweij, van Verweij Thanatopraxie. Hij is een erkende thanatopracteur en kan de behandeling, mits er geen complicaties worden verwacht, thuis of in het verzorgingshuis uitvoeren.
Dankzij lichte balseming behoudt de overledene tijdens de opbaring een mooie uitstraling en omdat er geen koeling nodig is, voelt de overledene niet koud aan. Een groot voordeel van Thanatopraxie is een waardig afscheid. De lichaamshouding van de overledene is meer ontspannen. Tekenen van een eventuele ziekte kunnen vervagen en donkere (lijk)vlekken bij de oren en op de handen die na een overlijden regelmatig ontstaan, verdwijnen meestal. De natuurlijke kleur komt grotendeels terug.

Voor nabestaanden is het belangrijk (en voor kleine kinderen) om op een goede manier afscheid te nemen van hun dierbare (vader, moeder, opa, oma). Het lichaam kan getoond blijven, in een bed of in een kist, en er is tijd om afscheid te nemen.

Meer weten over de laatste verzorging?

Vragen bij een overlijden blijven. Welke wens heeft iemand bij leven aangegeven en welke verwachting heeft de familie over wat mogelijk is. Aan de hand van de antwoorden kan lichte balseming een bewuste keuze zijn voor de verzorging en opbaring. Iedere situatie is anders, elke omgeving is anders. Uitvaartzorg Deventer vertelt u hier graag meer over. Neem voor meer informatie contact met ons op.