Je bent hier:

begraven of cremeren (kinderuitvaart)

Wanneer jullie kindje is overleden, moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. We spreken altijd over een zwangerschap korter of langer dan 24 weken. De Nederlandse wet bepaalt dat een kindje geboren uit een zwangerschap langer dan 24 weken (of het kindje moet langer dan 24 uur geleefd hebben) verplicht gecremeerd of begraven moet worden. Bij een zwangerschap korter dan 24 weken is de wet niet van toepassing.

Begraven

Op elke begraafplaats mogen jullie je kindje begraven. De meeste begraafplaatsen hebben een gedeelte speciaal voor kinderen. Er zijn begraafplaatsen waar jullie zelf een plekje uit kunnen zoeken. Andere begraafplaatsen hebben die keuze niet en bepaalt de begraafplaatsbeheerder waar het kindje begraven wordt. Mogelijk helpt het jullie om van tevoren op de begraafplaats te kijken. Dit kunnen jullie samen doen, met familie of vrienden, maar misschien vinden jullie het ook fijn als Stella mee gaat. Willen jullie meer informatie over het begraven van jullie kindje, neem gerust contact met ons op.
Op het graf kun je een eigen monument plaatsen. Hier hoef je niet gelijk in te beslissen, maar heb je de tijd voor om over na te denken.

Wanneer de zwangerschapsduur korter dan 24 weken is geweest, is het ook mogelijk om je kindje te begraven in je eigen tuin of op een ander terrein, met toestemming van de eigenaar. Vaak wordt er dan voor gekozen om er een boom of heester op te laten groeien. Het is goed om stil te staan bij de vraag wat er gebeurt als jullie gaan verhuizen en het huis wordt verkocht.

De kosten van een begrafenis bestaat uit twee delen: het begraafrecht (openen en sluiten van het graf) en de grafrechten (de periode dat je als rechthebbende het graf “bezit”). Hieronder staan de tarieven die op de verschillende begraafplaatsen in de gemeente Deventer gehanteerd worden:

2022

Begraafrecht
 < 1 jaar

Begraafrecht
 > 1 jaar

Grafrecht voor 20 jaar

Begraafplaats Steenbrugge (Raalterweg)

€ 300,-

€ 600,-

€ 1496,-

Begraafplaats Colmschate (Sworminksweg)

€ 300,-

€ 600,-

€ 1496,-

Begraafplaats Bathmen
(Prinses Margrietlaan)

€ 152,25

€ 304,50

€ 584,-

Begraafplaats Diepenveen (Tjoenerhof)

€ 315,75

€ 631,50

€ 538,-

 

Cremeren

In ieder crematorium mag je cremeren. Dit houdt niet in dat je ook verplicht bent om in het crematorium een plechtigheid te houden. Wanneer je geen gebruik maakt van een plechtigheid in het crematorium zijn de tarieven lager. Ook hebben de meeste crematoria voor de crematie van een kindje speciale tarieven. Kiezen jullie wel voor een plechtigheid in yardenhuis Steenbrugge, dan zorgen zij voor een geschikte ruimte en richten wij deze in voor het afscheid van jullie kindje.
Een crematie van een kindje vindt vaak in de ochtend plaats, dit heeft te maken met de temperatuur van de oven. Aan het eind van de dag is de oven te heet om een kindje te cremeren. Het is mogelijk om met je kindje mee te gaan tot in de ruimte waar de oven zich bevindt.

Bij een zwangerschap korter dan 24 weken hanteert het crematorium nog een ander tarief en kun je de as vaak binnen een week ophalen. Dit komt doordat een kindje onder de 24 weken niet onder de wetgeving valt.
De as van jullie kindje (> 24 weken) mogen jullie na een maand ophalen. Weten jullie nog niet wat jullie met de as willen doen, dan bestaat de mogelijkheid dat de as nog wat langer in het crematorium blijft. Er zijn verschillende mogelijkheden om de as van jullie kindje te bewaren. Je kunt denken aan een urn, een (zelf ontworpen) sieraad of het verwerken van de as in een tatoeage. Ook kun je de as verstrooien of begraven. Willen jullie meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op.

Bij yardenhuis Steenbrugge worden de volgende tarieven voor een crematie gehanteerd:

2022

Kindje < 24 weken

Kindje > 24 weken

Stille crematie (zonder gebruik aula)
vóór 9.30u

€ 125,-

€ 370,-

Stille crematie (zonder gebruik aula)
na 10.00u

€ 125,-

€ 635,-

Crematie met afscheid 30 min.
(max 30 personen)

€ 325,-

€ 835,-

Crematie met afscheid 60 min.
(aula en koffiekamer)

€ 1194,-

€ 1194,-

Crematie met afscheid 90 min.
(aula en koffiekamer)

€ 1269,-

€ 1269,-