Je bent hier:

Asbestemmingen

As verstrooien, maar dan anders …

Zoals u wellicht weet, kunt u van het crematorium een strooikoker met as van de overledene meekrijgen. De as kunt u op een plek uitstrooien welke bij de overledene en u past. Maar kent u het verstrooien van de as door middel van een “wandelstaf” al? De wandelstaf wordt ook wel de TOLAD genoemd.
Met de TOLAD krijgt het verstrooien van as een geheel nieuwe betekenis.
De TOLAD is een wandelstaf die gevuld wordt met as van uw dierbare. Bij elke stempel van de staf wordt er een kleine hoeveelheid as aan de onderkant van de staf losgelaten. Zo “loopt” uw dierbare met zijn of haar as-afdruk met u mee. De as verwaait niet in de lucht, maar de as-afdruk die achterblijft trekt de grond in. Op deze manier gebeurt het verstrooien van de as met respect, aandacht en betrokkenheid.

Stap voor stap afscheid nemen.

Op een zelf gekozen moment en plaats kunt u een wandeling met de TOLAD maken. U kunt denken aan een pad waar u dierbare herinneringen heeft met de overledene of een wandelroute die u nog graag samen had willen lopen. Een pad met betekenis. De TOLAD kan van hand tot hand gaan, waarbij met elke stempel de verhalen, gedachten en herinneringen kunnen worden gedeeld. Bij elke stempel op de grond wordt de TOLAD lichter. Zo neemt u stap voor stap afscheid van uw dierbare.

Persoonlijk ritueel.

De TOLAD is een uitstekend middel om een eigen ritueel rond de as verstrooiing te creëren. Dit ritueel kan worden ingericht zoals u wilt. Vaak wordt de wandeling gemaakt met meerdere mensen, zodat iedereen aan de verstrooiing kan bijdragen. Naarmate de TOLAD lichter wordt, kunnen kinderen ook een stap zetten.
De as mag zowel binnen als buiten Nederland verstrooid worden. De verstrooiing kan worden gestaakt wanneer u dit wilt, en later worden hervat wanneer u dit wenst. Het is hierdoor mogelijk om de as tijdens verschillende wandelingen te verstrooien.

Wat zijn de regels.

Als u gaat wandelen met de TOLAD, is er sprake van incidentele as verstrooiing. De regelgeving van de betreffende gemeente geeft uitsluitsel waar u wel en niet mag wandelen. Wanneer de gemeente niets geregeld heeft dan mag de verstrooiing vrijwel overal plaatsvinden.
Gaat u wandelen op grond wat niet van de gemeente is, zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat of particuliere grond, dan heeft u in beginsel toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Vaak volstaat een telefoontje.

De TOLAD

De TOLAD is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Een brede opening aan de bovenkant maakt het mogelijk om de TOLAD eenvoudig te vullen en klaar te maken voor gebruik.
De TOLAD is verkrijgbaar in 3 dessins, elk van hoge printkwaliteit. Het mechaniek is uitgebreid getest en werkt op vrijwel alle ondergronden. Het ergonomische handvat zorgt ervoor dat de TOLAD niet als last wordt ervaren tijdens de wandeling. De TOLAD is 1.30 m lang en weegt leeg 0,5 kg. De inhoud is 3,5 Liter.
Via Uitvaartzorg Deventer kunt u de TOLAD aanschaffen voor € 129,00. Wilt u de TOLAD zien, voelen of aanschaffen, neemt u dan contact op met Uitvaartzorg Deventer 06-48470811.