Je bent hier:

Baby – kinder uitvaart

Het verlies van jullie kindje. Verdriet, ongeloof, verbijstering, boosheid maar ook trots zijn emoties waar jullie mee te maken krijgen wanneer jullie een (late) miskraam doormaken, jullie baby later in de zwangerschap overlijdt of jullie baby tijdens / na de bevalling is overleden. Afscheid nemen van jullie kindje voelt onmogelijk. Volgens de Nederlandse wet is het verplicht vanaf 24 weken zwangerschap om jullie kindje te begraven of cremeren.
Wat kan Stella voor jullie betekenen en waar kan ze jullie bij helpen? Door haar eigen ervaring weet ze wat de mogelijkheden (bijvoorbeeld wateropbaring) zijn bij de uitvaart van jullie kindje. Hebben jullie vragen of willen jullie kennismaken met Stella? Bel Uitvaartzorg Deventer.

24 weken

In Nederland kennen we een verschil tussen een zwangerschapsduur van korter of langer dan 24 weken. Voor baby’s die geboren zijn vóór een zwangerschapsduur van 24 weken (levend of stil geboren) is niets verplicht of verboden. Jullie mogen je kindje begraven of cremeren.
Is jullie kindje geboren na 24 weken zwangerschap of heeft het kindje langer dan 24 uur geleefd dan zijn jullie verplicht om jullie kindje te begraven of cremeren.
Wij maken geen onderscheid in de duur van de zwangerschap en begeleiden jullie graag in deze moeilijke periode.

Als je nog bevallen moet

Als moeder voel je vaak wanneer er iets niet in orde is met je kindje. Dit gevoel kan werkelijkheid worden en betekent dat je kindje al is overleden in je buik of zal komen te overlijden. Op zo’n moment kan Stella vrijblijvend langskomen voor een kennismaking. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Naast advies en informatie geeft een eerste ontmoeting jullie de mogelijkheid om te kijken of het ‘klikt’. Wat besproken kan worden is:

Na de bevalling

Thuis komen na de bevalling is heel dubbel. Dit is niet hoe jullie als ouders dit hadden voorgesteld. Het hoort niet dat je als ouders afscheid moet nemen van je kind. Naast alle emoties die jullie overmannen en de wirwar van gedachten die door jullie heen gaan, moeten jullie keuzes maken.
Volg jullie gevoel, dan doe je wat het beste voor jullie is. Niets moet en (bijna) alles mag. In de korte periode dat jullie kindje bij jullie is, helpt Stella om vorm te geven aan het afscheid dat bij jullie past. Daarnaast gaan we op zoek naar een manier om jullie kindje te verwelkomen in jullie gezin. Dit is een tijd om herinneringen te maken die jullie de rest van je leven meenemen. Maak zoveel mogelijk foto’s. Dit helpt niet alleen jullie zelf om te herinneren hoe jullie kindje er uit ziet, maar kan later ook voor broertjes of zusjes belangrijk zijn. Je kunt een dagboek bijhouden en een herinneringsdoos maken, waarin je verschillende spulletjes kunt bewaren. Deze tijd kun je niet meer overdoen. Juist nu is het belangrijk om herinneringen vast te leggen.

Het afscheid

De dag van het afscheid kunnen jullie vormgeven zoals jullie dit zelf graag willen, formeel of informeel. Er zijn veel mogelijkheden en het belangrijkste hierbij is te doen wat voor jullie goed voelt. Stella helpt jullie graag met haar begeleiding en ervaring om jullie wensen om te zetten in concrete ideeën voor het afscheid van jullie kindje.

Kosten

Het is afhankelijk van jullie keuzes hoeveel de uitvaart van jullie kindje gaat kosten. Uitvaartzorg Deventer heeft een speciaal tarief om jullie hierin te begeleiden. Willen jullie meer weten over de kosten en verzekering, klik hier.

Jullie kindje mag niet vergeten worden

Het is belangrijk dat jullie kindje genoemd wordt. Laat weten aan mensen om jullie heen wat er gebeurd is, het maakt het makkelijker om later over jullie kindje te praten. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld een kaartje te sturen. Dit kan het geboortekaartje zijn, maar misschien hebben jullie hier mooie passende ideeën over.
Tegenwoordig is het mogelijk om jullie kindje bij een zwangerschap korter dan 24 weken te registreren in het BRP van de gemeente. Zo blijft jullie kindje altijd zichtbaar in officiële documenten en hoort jullie kindje bij het gezin.

Bovenstaande foto is geplaatst met toestemming van de ouders en gemaakt door Sanne Ravensbergen (Stories of New Life)