Column: Afscheidshuis Deventer loopt, hart voor KIKA!

Afscheidshuis Deventer loopt, hart voor KIKA!


Veel mensen zijn sportief. Ik houd wel van sport, maar niet van hardlopen. Sjoek, Paulien en Stella zijn wel fanatieke hardlopers. We waren dan ook gelijk enthousiast toen we eind 2019 hoorden dat winkelcentrum Colmschate een KiKa loop ging organiseren. Voor ons heel speciaal omdat Sjoek een aantal jaar daarvoor zelf kanker heeft gehad. Het besluit om mee te doen was snel genomen. Zij lopen, ik ondersteunen. We gaven ons op en er werden voorbereidingen getroffen. De donaties stroomden binnen en hebben € 818,00 opgebracht, meer dan we vooraf gehoopt hadden. Winkelcentrum Colmschate heeft uiteindelijk een prachtig bedrag van € 43.985,00 overgemaakt naar KiKa.

De teleurstelling was dan ook  groot toen bleek dat de loop op 29 maart 2020 niet door kon gaan. De organisatie heeft (na 2 keer uitstel) uiteindelijk gekozen voor een individuele loop. Dit grijpen we natuurlijk met beide handen aan. Eindelijk mogen we wat terug doen voor de mensen die aan ons team geld hebben gedoneerd. Van uitstel komt bij ons geen afstel!

Zondag 28 november aanstaande starten en finishen Sjoek, Paulien en Stella bij het Afscheidshuis. De route mogen we zelf uitkiezen en met behulp van een app kunnen we de organisatie laten zien dat we gelopen hebben. Helaas zonder kijkers langs de weg, maar vol support van partners en kinderen. Trots ben ik op Sjoek, Paulien en Stella dat ze kunnen lopen voor KiKa! Toppers!


Een hart onder de riem steken ...


Het is woensdagochtend en ik heb dienstoverdracht met Paulien. Samen kijken we hoe de overledene is opgebaard en of er nog bijzonderheden zijn die ik haar moet vertellen. Bij een opbaring verandert het lichaam, en wij houden dat in de gaten. Ook kijken we naar de overledene om een kleur te bepalen voor een hart. Voor elke familie laten we een uniek hart maken, met een speciale kleur waarvan wij denken dat deze bij de overledene past. Soms is dit snel duidelijk, maar soms ook best lastig. Ik heb nog geen keuze gemaakt. Paulien komt binnen en kijkt naar mevrouw. Ze vraagt of ik de kleur al weet, en ik zeg dat ik wel een idee heb, maar dat ze eerst mag zeggen wat zij denkt. Ze vertelt wat ze ziet, een panterprint en een mooie parelmoer ketting. Toevallig heb ik van de familie gehoord dat ze gek was van panterprint. Duidelijk, dit worden de kleuren van het hart. Panterprint met parelmoer er door heen.

Op de dag van de uitvaart ligt het hart op de kist. De familie ziet het en raakt geëmotioneerd. Dochter pakt het op en houdt het bij haar hart. Ik vertel dat het speciaal is gemaakt voor hen, ter herinnering aan hun dierbare. We willen ze een hart onder de riem steken en laten weten dat we aan ze denken in deze moeilijke tijd. Een hart met troost en liefde.
 

Even de deur sluiten


Mijn laatste werkdag zit erop. Ik ga genieten van een vakantie en heb er zin in. De spreekwoordelijke deur even achter je dicht doen, je gedachten verzetten en ontspannen. Met vol vertrouwen alles in handen laten van Stella en Paulien. Wetende dat ze zich voor 100 procent inzetten om families bij te staan. Hen een plek te geven om in rust en nabijheid bij hun dierbare te laten zijn. Want daar staan we voor, met zijn vieren.

Na 2 heerlijke weken vakantie ben ik weer met frisse zin aan het werk en vanmorgen kwam een familie vazen terugbrengen. Vorige week hebben ze afscheid van hun dochter genomen en nu zitten we met een kopje koffie aan de keukentafel even na te praten. Ze vertellen dat ze ontzettend blij waren met de kamer, huiselijk en met veel privacy. Echt een verlengstuk van thuis. Ze vonden het een voordeel dat thuis gewoon thuis bleef, maar met het comfort van een extra huiskamer in het afscheidshuis. Het voelde erg prettig op deze manier. Ze konden bij haar zijn, mensen ontvangen, maar zich ook terugtrekken in hun eigen huis. Even de deur van de familiekamer kunnen sluiten en ontspannen. Nabij, maar op korte afstand.

Ik ben onder de indruk van deze woorden. Ze komen overeen met de gedachte hoe wij denken over opbaren en rouwen. Volgens mij heeft iedereen wel eens de behoefte om zich even terug te trekken en de spreekwoordelijke deur te sluiten. Al is het maar voor even. Ontzettend dankbaar ben ik, dat we dit aan hen en andere families mogen en kunnen geven.  
 

Voor iedereen


Tijdens het avondeten gaat de telefoon. Een lid van de Ichtuskerk belt en verontschuldigt zich voor het late tijdstip. Ik stel hem gerust door te zeggen dat we ons niet aan kantooruren houden, want een overlijden vindt ook niet altijd overdag plaats. Meneer vertelt de reden waarom hij contact met ons opneemt. Een bridgemaatje is ernstig ziek, en samen hebben ze de wensen besproken over zijn uitvaart. Nu kwam de vraag omhoog of alleen leden van de Ichtuskerk mogen opbaren in het afscheidshuis. Ik vertel hem dat niet alleen leden van de kerk, maar iedereen een dierbare mag opbaren bij ons in een familiekamer. Ook alle uitvaartondernemers zijn welkom. Zijn volgende vraag is of een verzekering de opbaring vergoedt. Hierin kan ik niet helemaal een duidelijk antwoord geven, omdat elke verzekering anders uitkeert. Wat ik wel kan vertellen is dat de meeste verzekeringen de opbaring totaal of grotendeels vergoedt. Meneer reageert opgetogen, en zegt dat zijn maatje hier erg blij mee zal zijn. Ik vertel erbij dat ze ook altijd een keer mogen komen kijken zodat ze een goed beeld krijgen hoe het afscheidshuis er van binnen uitziet. Aan het eind van het telefoongesprek zegt meneer dat hij gelijk zijn maatje op de hoogte gaat brengen.

Fijn dat mensen de laagdrempeligheid voelen, contact met ons opnemen en vragen stellen wanneer iets onduidelijk is.
 
Cookie instellingen